Drát, kruh, tyč 1.4104

Mezinárodní analogové

Značka Analog W. Nr. Aisi Uns En Objednat
1.4104 430F X 14 CrMoS17 Dodávka ze skladu, skladem

Nákup volně ložených kovových výrobků z nízkouhlíkové feritické nerezové oceli 1.4509 AISI 441 za cenu výrobce je slibnou a výhodnou nabídkou společnosti Evek GmbH. Dodavatel garantuje rychlé a kvalitní objednání v jakémkoliv sortimentu profilů s doručením zásilky zboží na jakékoli místo uvedené ve smlouvě.

Složení a vlastnosti

Ocel AISI 441 (1.4509) je žáruvzdorná ocel se zvýšenou odolností proti korozi včetně vysoké teploty. To je zajištěno přítomností chemických prvků, které zajišťují dvojí stabilizaci struktury materiálu. Ocel AISI 441 (1.4509), vyrobená podle severoamerického standardu ASTM, obsahuje následující legující prvky:

Komponent C Si Mn Ti Nb Cr
Procentuální složení Ne více než 0,03 Ne více než 1,0 Ne více než 1,0 0,1…0,6 0,3…1,0 17,5…18,5

Jako nevyhnutelné metalurgické nečistoty patří do této třídy oceli také síra (její množství nepřesahuje 0,015 %) a fosfor (až 0,04 %).

Evropským analogem této oceli je ocel třídy X2CrTiNb18, vyrobená v souladu s normami UNS 43940. Složení oceli je téměř totožné s uvažovanou ocelí. V zemích SNS neexistuje žádný analog oceli AISI 441 (1,4509).

Charakteristickým znakem tohoto materiálu je velmi vysoká korozní odolnost vůči vysokoteplotním chemicky agresivním látkám - plynným nebo kapalným. Tato vlastnost je plně zachována při zvýšených teplotách až do 900 0 C a tlacích na povrch dílů, které jsou vyrobeny z této oceli. Vysoká povrchová tvrdost oceli se vysvětluje značným množstvím nitridů, které vznikající při procesu tavení jsou následně účinně vázány chromem. Ocel se také vyznačuje zvýšenou svařitelností, což usnadňuje výrobu kompozitních konstrukcí z ní.

Drát a kruh z této oceli se snadno opracovávají tlakem a řezáním. Lisování je možné ve studeném stavu, ale se značnými stupni deformace oceli bude nutné podstoupit předběžné žíhání (udržovací teplota v tepelné peci je 700 ... 750 0 С, po níž následuje ochlazení na klidném vzduchu). Obrábění materiálu se nejlépe provádí nástrojem z rychlořezné oceli.

Ocelový drát AISI 441 (1.4509) lze snadno táhnout v karbidových matricích, poté je možné automatické pěchování na vícepolohových strojích. Intenzita deformačního zpevnění je nízká a odpovídá podobnému procesu pro běžné nízkouhlíkové oceli.

aplikace

Ocelový drát a tyč AISI 441 (1.4509) se používá při výrobě kritických objemových částí strojů pracujících v podmínkách důlkové koroze: pístů a čerpadel kompresorových jednotek, jednotek pro čerpání chemicky agresivních médií a v dalších jednotkách, které pracují při zvýšených tlacích a teplotách . Na životnost dílů nemá vliv hodnota pH vnějšího pracovního média, teplota povrchového ohřevu (v rámci výše uvedených hodnot), ani podmínky tření. To je způsobeno vysokou stabilitou karbidů a nitridů chrómu, stabilizovaných niobem a titanem, přítomných v blízkých povrchových vrstvách.

Evek GmbH nabízí ke koupi drát a kruh z feritické nerezové oceli AISI 441 (1.4509) za cenu dodavatele. Zároveň je plně zajištěn požadovaný sortiment průměrů, typ objednávaného sortimentu. Každá šarže je doprovázena certifikátem kvality výrobce této oceli.