potrubí 1.4104

Mezinárodní analogové

Značka Analog W. Nr. Aisi Uns En Objednat
1.4104 430F X 14 CrMoS17 Dodávka ze skladu, skladem

Nákup trubky z nerezové oceli 1.4509 AISI 441 s využitím výhodné nabídky společnosti Evek GmbH je příležitostí, jak výhodně a rychle získat požadovaný rozměr válcovaného kovu za cenu dodavatele s dodáním na jakékoli místo určené společností zákazník

Složení a vlastnosti

Nerezová žáruvzdorná ocel AISI 441 (1.4509) je feritická ocel s dvojitými stabilizačními vlastnostmi a zvýšenou svařitelností. Válcování trubek této oceli se vyrábí s následujícími složkami jejího chemického složení:

Živel Uhlík Křemík Mangan Titan niob Chrom
Obsah,% Až 0,03 Až 1.0 Až 1.0 0,1…0,6 0,3…1,0 17,5…18,5

Síra (do 0,015 %) a fosfor (do 0,04 %) jsou rovněž nevyhnutelné metalurgické nečistoty ve fázi tavení počátečního sochoru.

Evropským analogem uvažované oceli je ocel X2CrTiNb18, která se vyrábí podle evropských norem UNS 43940. Od uvažované oceli se liší mírně nižším procentem chrómu (16 ... 18 %). Tuzemské normy s takovou jakostí oceli nepočítají.

Specifickou vlastností oceli AISI 441 (1.4509) je zvýšená odolnost proti korozi, která je nejaktivnější při výrazném mechanickém zatížení vnitřního povrchu trubky. Množství karbidů ve finální makrostruktuře je velmi malé a je účinně vázáno chromem, což zvyšuje pevnostní vlastnosti materiálu.

Vliv legujících prvků na vlastnosti trubkové válcované oceli této oceli se projevuje dále. Chrom poskytuje oceli odolnost proti důlkové korozi, která se aktivuje zejména při zvýšených teplotách. Titan a niob snižují aktivitu oceli k mezikrystalové korozi. Zvýšená odolnost proti oxidaci se udržuje při teplotách do 900 ... 950 0 C. Ocel se vyznačuje zvýšenou odolností vůči agresivnímu chemickému prostředí, zejména halogenům alkalických kovů.

Ocel AISI 441 (1.4509) se vyznačuje dobrou tažností, která umožňuje prostorové ohýbání trubek bez ohřevu bez ohledu na složitost deformace. Vzhledem k dobré svařitelnosti lze potrubí z této oceli spojovat jak trvale, tak pomocí přírubových spojů.

aplikace

Ocelové trubky AISI 441 (1.4509) lze efektivně využít při opravách, výstavbě a preventivní údržbě potrubí, kde jsou při zvýšených teplotách čerpána chemicky agresivní kapalná a plynná média. Přitom nezáleží na kyselém pH, stavu vnitřního povrchu trubek a také na způsobu jejich předběžného tepelného zpracování.

Díky stabilizaci struktury a vlastností oceli vznikají v jejích povrchových vrstvách karbidy a nitridy chrómu odolné vůči teplotním vlivům. Tím se zvyšuje pevnost povrchových vrstev a ocel může aktivně odolávat procesům korozně-mechanického opotřebení. To umožňuje instalovat trubky z této oceli do výkonných dmychadel, praček a čističů vzduchu hutních zařízení.

Potrubí z nerezové oceli AISI 441 (1.4509) si můžete zakoupit uzavřením smlouvy na dodávku potrubních výrobků s Evek GmbH. Dodavatel garantuje cenu od výrobce, libovolný rozsah vnitřních průměrů a tlouštěk a také opatřuje každou šarži výrobku certifikátem kvality.